CHLADICÍ SYSTÉM V PIVOVARU
Dostatečně dimenzovaný a správně navržený chladicí systém je pro minipivovar jedním ze základních předpokladů výroby kvalitního piva. Chladicí systém musí bát konstruován tak, aby vyrobil dostatečné množství chladu a udržel na požadovaných teplotách všechny nádoby s pivem v pivním sklepě. Navíc musí zvládnout výrobu ledové vody pro chlazení mladiny. Kondenzační jednotky musí dodávat potřebný chladicí výkon v celém rozsahu venkovních teplot dle místních klimatických podmínek. Při výpočtu chladicího systému je potřeba počítat s poklesem chladicího výkonu chladicích jednotek při vysokých letních teplotách, stejně tak jako s možností vzniku námrazy při zimních mrazech či kolísání teplot kolem nuly.
Proto zpracováváme výpočet chlazení individuálně pro každý konkrétní pivovar.
U našich minipivovarů používáme čtyři systémy chlazení :
Chlazení ledovým vzduchem
– používá se pro prostorové chlazení ležáckého sklepa s jednostěnnými ležáckými a servisními tanky, a dále pro chlazení skladu naplněných nádob s pivem, určených k distribuci. K chlazení se používají vzduchové chladicí jednotky. Tento systém chlazení kvasných nádob neumožňuje řízení teplot v každém tanku zvlášť a je málo účinný při chlazení nádob s větším objemem (nad 2000 litrů). Nízká teplota v prostoru tanků snižuje komfort práce pro zaměstnance pivovaru, proto se pro chlazení tanků s dozrávajícím pivem používá výjimečně jen u pivovarů s omezeným investičním rozpočtem.
Chlazení ledovým glykolem
– používá se pro duplikátorové chlazení všech izolovaných nádob s dvojstěnnou konstrukcí v ležáckém sklepě a nádob hlavního kvašení. Dále se glykol používá k dochlazení mladiny ve druhém stupni u pivovarů s dvojstupňovým deskovým výměníkem. K chlazení se používají glykolové chladicí jednotky obvykle v kombinaci se zásobníkem zchlazeného glykolu. Glykol bývá často také nahrazen ledovou chladicí vodou, zchlazenou na teplotu okolo 1°C.
Chlazení ledovou upravenou vodou
předchlazenou z pitné stuudené vody v zásobníku upravené ledové vody – používá se pro chlazení mladiny u pivovarů s jednostupňovým deskovým výměníkem. U některých pivovarů používáme ledovou vodu také k chlazení nádob hlavního kvašení. Ledová upravená pitná voda je při průchodu deskovým výměníkem ohřátá na cca 80°C a obvykle je jímána do zásobníku horké vody.
Chlazení studenou pitnou vodou
(z vodovodu, ze studny apod. – první stupeň chlazení mladiny u pivovarů s dvojstupňovým deskovým výměníkem (při výrobě spodně kvašených druhů piva), anebo u pivovarů s jednostupňovým deskovým výměníkem (při výrobě svrchně kvašených druhů piva). Obvykle je studená pitná voda z vodovodu použitelná pro zchlazení mladiny z teploty 90°C na 20-25°C (teplota dostatečná pro zakvášení mladiny při používání svrchně kvasících kvasnic). Studená pitná voda je při průchodu deskovým výměníkem ohřátá na cca 80°C a obvykle je jímána do zásobníku horké vody. Tento jediný systém nepotřebuje žádné aktivní zařízení.
I. Chladicí systémy pro chlazení tanků
Chlazení pivovarských nádob vzduchem
Vzduchové chladicí jednotky používáme u našich minipivovarů pro prostorové chlazení ležáckého sklepa s jednostěnnými ležáckými tanky a servisními tanky, a dále pro chlazení skladu naplněných nádob s pivem, určených k distribuci.
Chlazení pivovarských nádob kapalinou
Kapalinové chladicí jednotky používáme u našich minipivovarů pro duplikátorové chlazení všech izolovaných nádob s dvojstěnnou konstrukcí v ležáckém sklepě a nádob hlavního kvašení. Dále se chladicí kapalina používá k chlazení mladiny deskovým výměníkem. Součástí systému kapalinového chlazení je zásobník chladicí kapaliny.
Kapalinové chladicí systémy umožňují přesnou elektronickou regulaci teplot v tancích.
II. Chladicí systémy pro chlazení mladiny
Chlazení horké mladiny
Nedílnou součástí pivovaru je systém pro chlazení mladiny (meziprodukt výroby piva vyrobený varnou) na požadovanou zákvasnou teplotu, které se provádí na cestě mladiny mezi varnou a kvasnou nádobou. Zákvasná teplota mladiny a volba systému chlazení mladiny závisí na druhu vyráběného piva, velikosti varny a dalších parametrech. Obvykle se společně s chlazením mladiny provádí také její okysličení před zakvášením.