I. KOMPONENTY PRO HORKÝ BLOK PIVOVARŮ
– zařízení pro přípravu surovin a výrobu mladiny, vodní hospodářství
I. 1. VARNY
Varny BREWORX MODULO
– kompletní blokové 2-nádobové až 3-nádobové varny pro restaurační minipivovary, vyráběné v technologickém provedení, vhodném do průmyslových prostor, anebo v designovém provedení, vhodném do interiérů restaurací. Jsou základním stavebním prvkem stavebnicových minipivovarů Breworx Modulo, ale lze je použít i v jakémkoli jiném typu minipivovaru.
Varny BREWORX CLASSIC
– kompletní blokové 2-nádobové varny pro restaurační minipivovary, vyráběné v technologickém provedení, vhodném do průmyslových prostor, anebo v designovém provedení, vhodném do interiérů restaurací.
Varny BREWORX COMPACT
– kompaktní 4-nádobové varny jsou kompromisem mezi požadavkem na kvalitní interiérový design a efektivním uspořádáním průmyslového minipivovaru. Vhodné jak do moderně zařízených restaurací, tak i pro průmyslovou malovýrobu piva.
Varny BREWORX OPPIDUM
-kompaktní 6-nádobové varny, určené především pro efektivní průmyslovou výrobu piva ve středních a větších objemech. Přesto jim není nelze upřít značnou míru estetiky, díky originálnímu uspořádání technologie, inspirovanému dávnými keltskými hradišti.
Varny BREWORX LITE ME
– zjednodušené 2-nádobové varny, které jsou designem k nerozeznání od klasických varen CLASSIC, ale svým vybavením jsou určené pro rychlou a jednoduchou výrobu mladiny ze sladinových koncentrátů (Malt Extract). Vhodné řešení pro všechny, kteří chtějí vyrábět pivo jednoduše, ale nechtějí ubrat z designových nároků.
Varny BREWORX LITE WC
– jednoduché 1-nádobové varny s funkcí tzv. mladinového mixeru, vyrábějící mladinu z mladinových koncentrátů (Wort Concentrate) jejich prostým rozmícháním ve studené vodě. Ideální řešení pro výrobce piva, kteří chtějí vyrábět pivo rychle a jednoduše mimo interiér restaurace, a nekladou na varnu designové požadavky.
I.2. PARNÍ OHŘEV VARNY
Vyvíječe páry – výroba páry pro ohřev varny :
Elektrické parní vyvíječe
Elektrické vyvíječe páry jsou vhodným řešením zejména pro minipivovary menší až střední velikosti (1,5 HL – 20 HL). Hlavním důvodem pro volbu elektrického vyvíječe páry je zejména potřeba využívání horké páry pro další zařízení v pivovaru (například při sanitaci KEGů), anebo potřeba rychlé sanitace potrubních rozvodů párou.
Plynové parní vyvíječe
Plynové vyvíječe páry jsou vhodným řešením zejména pro minipivovary střední a větší velikosti (od 10 HL). Hlavním důvodem pro volbu plynového vyvíječe páry je zejména omezení potřebného dimenzovaného příkonu (jističe), který by pro větší varny vybavené elektrickým vyvíječem páry byl velmi vysoký.
I.3. ŠROTOVÁNÍ SLADU
Šrotovníky – mačkadla sladu
Před započetím varného procesu je potřeba namačkat zrna sladu předepsaným způsobem, tj. obnažit endosperm zrna bez porušení celistvosti pluch. Dodržení správného způsobu namačkání sladu je nezbytným předpokladem kvalitně vyrobeného piva. Namačkání sladu, tzv. šrotování, se provádí v zařízení nazvaném mačkadlo sladu, jinak také šrotovník.
Komfortní doplňky pro šrotování sladu
- Zásobníky namletého sladového šrotu
- Schody ke šrotovníku
- Šnekové dopravníky sladového šrotu
- Můstková váha na slad
I.4. ŘÍDICÍ SYSTÉM VARNY A PIVOVARU
A) Ovládací el. pult MC – ruční ovládání (manual control)
Manuálně řízená varna, jednoduchý tlačítkový ovladací panel se základními ovladacími a měřicími prvky. Manuálně jsou nastavovány potrubní cesty, zapínány motory a čerpadla, teploty a časy hlídá sládek.
B) Ovládací el. pult CC – centrální ovládání (central control)
Manuálně řízená varna s podporou PLC s většinou operací ovládaných z centrálního ovladacího panelu s ovladacími a měřicími prvky. Ovladací panel je řešený dotykovým displejem anebo mechanickými spínači a regulátory – z něj jsou centrálně řízeny motory, ohřev a nastavovány cesty.
C) Ovládací el. pult SA – poloautomatické řízení (semi-automatic control)
Automaticky řízená varna s podporou počítače s většinou operací ovládaných počítačem – dle programu zadaného z centrálního ovladacího panelu. Ovladací panel je řešený dotykovým displejem . Sládek vybere recepturu a spustí program, který sám řídí výrobní proces. Sládek jej kontroluje a provádí laboratorní testy, ošetřuje nestandardní stavy a zajišťuje přípravu surovin a varny pro proces.
I.5. VODNÍ HOSPODÁŘSTVÍ
Zásobník horké vody
Zásobník horké vody (ZHV) slouží k uchování, a v případě potřeby také dohřevu horké vody. Horkou vodu získává pivovar především rekuperací tepla při chlazení mladiny v deskovém výměníku DV1. Dále je možné získat další teplou vodu při používání kondenzátoru brýdových par s rekuperací tepla brýdových par, vznikajících při vaření rmutů a při chmelovaru(volitelné příslušenství pivovaru).
Zásobník ledové vody
Zásobník ledové vody (ZLV) slouží k přípravě ledové vody (pomocí chladicí glykolové jednotky a deskového výměníku DV2) a k jejímu uchování do doby, kdy se veškerý obsah nádoby využije pro chlazení mladiny na zákvasnou teplotu (pomocí deskového výměníku DV1). Průchodem ledové vody deskovým výměníkem DV1 dojde jednak k odejmutí tepla mladině, dále se ledová voda stane vodou horkou, která je následně uchováno v zásobníku horké vody. Zásobník ledové vody je izolovanou válcovou nádobou, vybavenou vnějším stavoznakem, teploměrem a čerpadlem ledové vody.
I.6 CHLAZENÍ A PROVZDUŠŇOVÁNÍ MLADINY
Chlazení mladiny a provzdušňování mladiny jsou operace při výrobě piva, které se provádějí po víření mladiny na výstupu z pivovarské varny, před vtokem zchlazené mladiny do kvasných tanků nebo kvasných kádí – před zahájením hlavního kvašení pivní mladiny. Mladina se zchlazuje z teploty cca 90°C na tzv. zákvasnou teplotu mladiny. Tato teplota je podle druhu používaných pivních kvasinek mezi 6°C (kvasnice pro spodní kvašení piva) a 25°C (kvasnice pro svrchní kvašení piva) . Pro úspěšný rozběh kvašení je nutné mladinu okysličit pomocí tzv. provzdušňovací svíčky.
Chladič a provzdušňovač mladiny
Kompaktní řešení chlazení mladiny a provzdušňování mladiny v jediném bloku. Blok chlazení mladiny navíc obsahuje čidla a zobrazovače teplot mladiny a chladicí kapaliny pro snadnou regulaci teploty mladiny.
Kompaktní jednotky WCU a WCU-HWT pro chlazení i provzdušňování mladiny a rekuperaci tepla
V minipivovarech BREWORX MODULO se k chlazení a provzdušňování mladiny používá jednotka WCU (Water Cooling Unit) nebo kombinovaná jednotka vodního hospodářství WCU/HWT (Water Cooling Unit / Hot Water Tank).