III. Podpůrná zařízení pivovarů
III.1 CHLAZENÍ
Chladicí systém
… musí být konstruován tak, aby vyrobil dostatečné množství chladu a udržel na požadovaných teplotách všechny nádoby s pivem v pivním sklepě. Navíc musí zvládnout výrobu ledové vody pro chlazení mladiny. V našich pivovarech používáme dva systémy chlazení :
a) Vzduchové chlazení
b) Kapalinové chlazení
III.2 SANITACE
CIP stanice
Sanitační stanice (CIP) slouží k dokonalému vyčištění veškerého strojního zařízení a potrubních systémů minipivovaru, které přicházejí do styku se zpracovávanými médii a kapalinami. Bez tohoto zařízení nelze provozovat žádné zařízení na výrobu a stáčení nápojů.
III.3 TECHNICKÉ PLYNY
Kompresor
Kompresor slouží v pivovaru pro výrobu tlakového vzduchu. Ten se používá pro řadu operací a zařízení : provzdušňování mladiny před hlavním kvašením, tlačení tekutin z tanků, pohon pneumatických zařízení pivovaru, čištění technologie,výroba dusíku.
Vyvíječ dusíku
Dusík se používá v pivovarech jako tlačný plyn pro vytlačování piva z nádob. Tlačný plyn dusík N2 si může každý minipivovar s minimálními náklady vyrábět sám, pomocí tzv. vyvíječe dusíku.
Redukční ventily
Redukční ventil je součást setu pro dávkování plynů CO2 (oxid uhličitý) N2 (dusík), které se používají v pivovaru jako tlačné plyny pro vytlačování piva z nádob.
Provzdušňovací svíčka
Provzdušňovací svíčka slouží k provzdušnění mladiny stlačeným sterilizovaným vzduchem před hlavním kvašením.
III. 4 ČERPÁNÍ TEKUTIN
Pojízdné čerpadlo
Pojízdné čerpadlo se v minipivovaru využívá pro přečerpávání piva a jeho meziproduktů mezi nádobami, a také pro čištění a sanitaci nádob a potrubí.