Máme nové webové stránky. Přejděte na :
Systém fermentace – hlavní kvašení a zrání piva
II. KOMPONENTY PRO STUDENÝ BLOK PIVOVARŮ
– nádoby, pivní tanky a další zařízení pro kvasný a zrací (dokvašovací) proces výroby piva, kvasničné hospodářství
>> Technologie pro kvasný a zrací proces – obecný popis
II.1. HLAVNÍ KVAŠENÍ PIVA
Cylindrokónické kvasné tanky
Technologie uzavřeného kvašení v uzavřených cylindrokónických tancích je charakteristická pro moderní způsob výroby piva. Umožňuje bezpečnou výrobu zejména svrchně kvašených piv, používá se ale i pro výrobu spodně kvašených piv. Výhodou je možnost kvašení po tlakem, což nejen urychluje kvasný proces, ale umožňuje snadno strojově řídit celý kvasný i zrací proces bez přečerpávání piva mezi nádobami. Nevýhodou je nemožnost sběru deky z mrtvých kvasinek, což má za následek jejich propadání do piva a v důsledku pak parazitní hořkost až kyselost, netypickou především pro spodně kvašená piva. Styl svrchního kvašení zahrnuje všechna svrchně kvašená piva, obvykle pomocí kvasinek rodu Saccharomyces pastorianus. Jde například o piva typu Ale, Porter, Stout, Altbier, Trappist nebo pšeničná piva.
Vyrábíme cylindrokónické tanky izolované, se 2-6 chladicími zónami, chlazenými chladicí kapalinou. Je možné je používat buďto pouze pro hlavní kvašení, anebo pro hlavní kvašení i následné zrání piva.
Otevřené kvasné kádě
Technologie otevřeného kvašení v otevřených kvasných kádích na spilce je typická hlavně pro výrobu spodně kvašených piv. Umožňuje zejména pohodlný sběr deky z mrtvých kvasinek v poslední fázi hlavního kvašení, což je předpokladem výroby kvalitního spodně kvašeného piva tradiční chuti. Otevřená technologie je naopak zcela nevhodná pro výrobu svrchně kvašených piv, neboť přístup vzduchu k aktivním kvasinkám na hladině piva mívá za následek jeho kontaminaci nežádoucími organismy. Styl spodního kvašení zahrnuje všechna spodně kvašená piva za pomocí spodních kvasnic rodu Saccharomyces uvarum. Mezi spodně kvašená piva spadá většina světové produkce, mimo jiné i ležák českého typu — Pilsner. Patří sem ale také například Dortmunder, Bock, Marzen a další piva s označením lager. Kvasné kádě naší výroby jsou izolované, chlazené přes duplikátory chladicí kapalinou.
II.2. ZRÁNÍ (DOKVAŠOVÁNÍ) PIVA
Zrací (ležácké) tanky – vyrábíme tanky ve 4 provedeních :
Zrací (ležácké) tanky vertikální – izolované, chlazené kapalinou
Zrací (ležácké) tanky vertikální – neizolované, chlazené vzduchem
Zrací (ležácké) tanky horizontální – izolované, chlazené kapalinou
Zrací (ležácké) tanky horizontální – neizolované,chlazené vzduchem
Na proces hlavního kvašení mladého piva, jehož meziproduktem je tzv. zelené pivo, navazuje proces dozrávání piva v tzv. zracích tancích (jinak také dokvašovacích či ležáckých tancích). Během této fáze výroby pivo tzv. dozrává, čili sytí se oxidem uhličitým, který vzniká činností zbylých kvasinek. Tímto pivo získává říz. Vyrábíme zrací tanky izolované, chlazené chladicí kapalinou, anebo neizolované, chlazené prostorově vzduchem. Standardně dodáváme tanky jako netlakové nádoby s přetlakem do 0,5 bar, na přání zákazníka je možné je dodat jako tlakové nádoby s přetlakem do 3,0 bar.
II.3. PŘÍPRAVA PIVA KE STÁČENÍ
Servisní (přetlačné) tanky – příprava piva k čepování a stáčení do prodejních obalů
Servisní (přetlačné) tanky vertikální – izolované, chlazené kapalinou
Servisní (přetlačné) tanky vertikální – neizolované, chlazené vzduchem
Servisní (přetlačné) tanky horizontální – izolované, chlazené kapalinou
Servisní (přetlačné) tanky horizontální – neizolované,chlazené vzduchem
Po ukončení zrací fáze výroby se pivo ze zracích či cylindrokónických tanků (podle zvolené technologie kvasného procesu) stáčí do tzv. servisních tanků. Servisní tanky, nazývané také přetlačné tanky, případně také pivní tanky, jsou nádoby, konstrukčně shodné se zracími tanky, ale jsou tlakovými nádobami podle PED (směrnice 2014/68/EU). Jejich typickým znakem je passport tlakové nádoby, neboť pro jejich hlavní funkci, kterou je plnění transportních obalů (KEG sudy, láhve) a čepování piva (v sousedící restauraci) je nutné mít pivo pod vyšším tlakem, než se používá ve zracích tancích.
II.4. KVASNIČNÉ HOSPODÁŘSTVÍ
Zásobníky na kvasnice a regenerátory kvasnic
Dodáváme do našich minipivovarů zařízení pro kvasničné hospodářství v sestavě optimální podle velikosti a zvolené technologie minipivovaru, anebo podle individuálních přání zákazníků.
Propagační stanice pro pomnožování kultury pivovarských kvasinek
Propagační stanice je zařízení, kde se čistá kultura pivovarských kvasnic pomnožuje ve sterilní mladině, většinou kontinuálně za aseptických podmínek. Pivovar, který vlastní propagační stanici vylučuje možnost nákupu infekce s kvasnicemi a není závislý na konkurentech, od kterých by je jinak odebíral.
II.5 STUDENÉ CHMELENÍ
extraktor chmele – zařízení pro chmelení piva za studena
extraktor chmele (chmelová pistole) je zařízení, které se typicky využívá pro chmelení piva za studena v pivovarech ve Velké Británii, USA nebo Skandinávii. Suché chmelení nezvyšuje nadměrně hořkost piva, zároveň podporuje silné chmelové aroma. Efektivní extrakce chmele snižuje spotřebu chmele. Toto zařízení je velmi jednoduché pro používání, zabírá minimum prostoru, a lze jej snadno integrovat do stávajících pivovarů s běžnou technologií pro stáčení a lahvování piva.
II.6 CFS – KOMPLETNÍ SESTAVY PRO KVAŠENÍ A ZRÁNÍ PIVA
Předkonfigurované kvasné sety s CK tanky, chlazením a regulací
CFS (Complete fermentation sets) jsou předkonfigurované sestavy, které obsahují vše co je potřebné pro kvašení, zrání a stáčení nápojů (piva, cideru, vína). Obsahem sestav jsou cylindrokónické tanky, kapalinový chladič a systém regulace teplot v tancích. Konstrukce umožňuje snadnou instalaci provedenou zákazníkem bez nutnosti využití práce odborných pracovníků.