OTEVŘENÉ KVASNÉ KÁDĚ (SPILKY)
Tradiční technologie pivovarského sklepa vychází z historicky osvědčeného způsobu pomalého kvašení mladého piva v místnosti zvané spilka v otevřených kvasných kádích a dozrávání piva v uzavřených ležáckých tancích při mírném přetlaku. Tímto způsobem se ve střední Evropě vyrábí pivo již nejméně 150 let .
Ačkoli v uplynulých 50 letech byl tradiční způsob pomalého kvašení spodně kvašeného piva plošně nahrazován tzv. moderní koncepcí pivovarského sklepa , tj. výroby piva v uzavřených cylindrokónických tancích, poslední dobou nastává opět příklon k osvědčené klasické technologii otevřeného kvašení. Koncepce pivovarského sklepa s cylindrokónickými tanky namísto kvasných kádí má nesporné výhody, kvůli nimž je preferována především u velkých pivovarů, klasická koncepce má naproti tomu několik podstatných vlastností, kvůli nimž je oblíbená zejména u minipivovarů a restauračních mikropivovarů. Mezi ty hlavní patří nižší pořizovací náklady, jednoduchá obsluha, a také možnost pohodlného sběru tzv. „deky“ , tj. na hladinu vyplavených mrtvých kvasinek, jejichž přítomnost v pivu zanechává nepříjemný kyselo-hořký nádech.
Zejména však pro klasickou technologii v malých pivovarech nahrává výhoda otevřeného kvašení, pro velké pivovary zcela nepodstatná. A tou je možnost ukázat návštěvníkům minipivovaru meziprodukt výroby piva v různých jeho fázích. Kdo někdy jako turista navštívil minipivovar, jednoznačně mu v paměti zůstává vzpomínka na vanu plnou mladého piva, kterou kryje vrstva pěny zajímavé struktury a barev. Pohled na pivo ve fázi hlavního kvašení je jednoduše fascinující a to je přece tím hlavním, čím se chce provozovatel malého pivovary před hosty pochlubit. Pohled na sál plný nerezových uzavřených nádob tento zážitek rozhodně nenahradí.
Nevýhodou hlavního kvašení v otevřených kvasných kádích je nevhodnost této technologie pro výrobu svrchně kvašených druhů piv, neboť aktivní kvasinky bývají prostřednictvím kvasné pěny snadno kontaminovány nežádoucími organismy z okolí. Toto je u této technologie možné obejít jen velmi sterilním prostředím, v němž svrchně kvašená piva kvasí odděleně od ostatních piv.
Vyrábíme a v našich minipivovarech dodáváme otevřené kvasné kádě chlazené duplikátorově glykolem nebo ledovou vodou. Volitelně můžeme dodat kvasné kádě opatřené odklápěcím víkem, které zvyšuje odolnost kvasícího piva proti kontaminaci.
Otevřené kvasné kádě vyrábíme v 6-ti standardních výrobních řadách :
Takto je možné zvolit kvasné kádě požadovaného objemu v rozměrech optimalizovaných podle dispozičního prostoru.
Kromě typových kádí vyrábíme také otevřené kvasné kádě nestandardních rozměrů. Umíme kvasné kádě přizpůsobit téměř jakýmkoli prostorovým dispozicím .
Volitelně instalujeme na kvasné kádě překryvné víko s bočními lemy – větší ochrana proti kontaminaci piva při čištění sousedících kádí.