Minipivovar BREWORX LITE ME
… jednoduchá výroba piva ze sladového extraktu
Minipivovar BREWORX LITE ME je minipivovar z řady BREWORX LITE. Pivovar se vyznačuje zjednodušenou varnou, umožňující svojí konstrukcí výrobu piva ze sladinových koncentrátů, neboli sladových výtažků či extraktů (Malt Extract), ale také z mladinových koncentrátů (Wort Concentrate) a vody. Neumožňuje výrobu piva z tradičních surovin, tj. ze sladu, chmele a vody.
Charakteristika minipivovaru BREWORX LITE ME
Řešení vhodné zejména pro restaurační minipivovary, kde je potřeba, aby se varna stala dominantou prostoru pro hosty, ale provozovatel chce vyrábět pivo méně náročným a energeticky i časově úspornějším způsobem, než jaký vyžaduje tradiční způsob výroby piva, započatý šrotováním sladu.
Oproti klasickému uspořádání varny neumožňuje varna LiteME výrobu piva z klasických surovin, ale slad nahrazuje sladovým extraktem, což je koncentrát, jehož rozmícháním ve vodě získáme sladinu. Tímto odpadají nejnáročnější fáze horkého procesu výroby piva, tedy vystírka, rmutování a scezování díla. Ve výrobním procesu po získání sladiny pokračujeme chmelovarem a vířením mladiny. To umožňuje výrobu mnoha druhů piva i z jednoho druhu koncentrátu volbou různého chmelení.
Řešení varny umožňuje pohodlnou a přehlednou obsluhu varného procesu, kdy má sládek všechny potřebné měřicí a ovladací prvky po ruce a má tak nad výrobním cyklem plnou kontrolu.
Co jsou sladinové koncentráty (sladové výtažky)
Sladinové koncentráty – sladové výtažky vznikají ze sladiny, což je vlastně rozemletý, pečlivě povařený v pitné vodě. Sladina se nakonec zahušťuje v technologicky unikátních odparkách, kdy je dosaženo vření a odpaření vody už při teplotě kolem 45 °C, která nepoškozuje hlavní složku výtažku – cukr sladový neboli maltózu – karamelizací.
Sladové výtažky (jiný název pro sladinové koncentráty) jsou vyrobeny bez použití jakýchkoliv chemických aditiv (extrakčních činidel, umělých enzymů, konzervantů, slabilizátorů, barviv atd.) Mají obvykle medovou konzistenci a dobu trvanlivosti 6-12 měsíců. Snadno se přepravují a skladují díky neprodyšným obalům.
Výhody sladinových minipivovarů LiteME
- Umožňují výrobu prakticky všech druhů piva z různých druhů z předpřipravených sladinových koncentrátů (sladových výtažků)
- Různým způsobem chmelení lze dosáhnout různých chutí, vůní a barev piva i při vaření z jednoho typu koncentrátu
- Nižší investiční náklady na pivovar – varna je konstrukčně jednodušší, a tedy výrobně levnější
- Menší počet zařízení v pivovaru (neobsahuje mačkadlo sladu, vyhrazené ZLV a ZHV)
- Vyrobené pivo má vždy stejnou vyrovnanou kvalitu
- Výrobní proces mladiny trvá cca 5-6 hodin, což je o 5-6 hodin méně než u výroby piva z tradičních surovin
- Výrobní výkon varny až 4 várky za 24 hodin
- Značné zjednodušení výroby :
- Nízké nároky na technologické znalosti personálu
- Nízké mzdové nároky na obsluhu pivovaru
- Odpadá vážení sladu, mletí sladu, celý proces rmutování a scezování sladiny
- Nízké energetické nároky a nižší spotřeba vody
- Odpadají potíže s mlátovým hospodářstvím – výhoda pro minipivovary v centru měst
- Výrazně nižší náklady na dopravu baleného sladového výtažku než u tradičních surovin
- Nízké nároky na vybavení a hygienické podmínky skladovacích prostor – není nutný suchý větraný sklad a odpadá boj s hlodavci
> Technické parametry a ceník varen minipivovarů BREWORX LITE-ME
> Popis a ceník typických sestav minipivovarů BREWORX LITE-ME
Tři varianty minipivovarů BREWORX LITE ME – podle způsobu kvašení
Vyrábíme minipivovary BREWORX LITE ME ve třech variantách podle volby způsobu hlavního kvašení a uspořádání pivovarského sklepa .
Minipivovary BREWORX LITE ME CF
Kvašení a zrání piva v uzavřených cylindrokónických tancích je efektivním a moderním způsobem výroby piva, které je velmi odolné proti kontaminaci kvasícího nápoje nežádoucími organismy. Možnost přesného řízení fermentace a zrání vede k trvale konstantním výsledkům kvality a senzorických vlastností vyrobeného piva. Výroba mladiny z tradičních surovin umožňuje výrobu všech druhů piva infúzním i dekokčním způsobem. Způsob uspořádání pivovaru je vhodný hlavně pro výrobu svrchně kvašených piv, ale je možné v něm vyrábět i všechny druhy spodně kvašeného piva.
Minipivovary BREWORX LITE ME OF
Kvašení a zrání piva v otevřených kvasných kádích (spilka) je tradičním způsobem výroby piva, typickým zejména pro spodně kvašené pivo českého typu. Umožňuje sběr deky v průběhu hlavního kvašení. Fascinující pohled na kvasinkovou pěnu mnoha podob a barev ocení hosté při exkurzích do pivovaru. Pracnější výrobní proces mladiny z klasických surovin a náročnější péče o pivo ve fázi kvašení se vrátí především v neopakovatelné chuti tradiční cestou vyrobeného piva a v dobrém jménu pivovaru, stavícím značku na úctě k typické chuti českého národního nápoje. Výroba mladiny z tradičních surovin umožňuje výrobu všech druhů piva infúzním i dekokčním způsobem.
Minipivovary BREWORX LITE ME OCF
Kombinované řešení, umožňující výrobu spodně i svrchně kvašeného piva bez omezení daných volbou jen jediného typu kvasných nádob. Minipivovar obsahuje jak otevřené kvasné kádě (optimální pro tradiční způsob výroby spodně kvašených piv), tak i cylindrokónické tanky (vhodné zejména pro výrobu svrchně kvašených piv). Zrání piva probíhá pak ve zracích tancích, je možné ale namísto zracích tanků vybavit minipivovar dalšími cylindrokónickými tanky a používat je ve funkci zracích tanků. Řešení vhodné zejména pro restaurační minipivovary, kde provozovatel plánuje výrobu spodně i svrchně kvašených piva zakládá si na tradičním způsobu jejich výroby.
Schéma pivovaru BREWORX LITE ME CF (s uzavřeným hlavním kvašením):
Varna : 1.1 Varna: mladinová pánev (MP), 1.2 Varna: kombi tank – zásobník horké vody (bojler) / vířivá káď, 2. Kvašení : 2.1 Kvasné tanky (CKT), 2.2 Servisní (přetlačné) tanky, 3. Vyvíječ páry, 4. Chlazení : 4.1 Glykolová chladicí jednotka, 4.2 Deskový výměník pro chlazení mladiny / výrobu horké vody, 6. Sanitace : 6.1 Mobilní CIP čerpadlo, 6.2 *CIP stanice, 7. Výroba technických plynů : 7.1 Kompresor, 7.2 Vyvíječ dusíku N2 / tlakové láhve s CO2 , 8. Kvasničné hospodářství : 8.1 Zásobník kvasnic, 8.2 *Propagační stanice pro pěstování kmenů kvasnic, 9. Filtrace piva : 9.1 *Primární a sekundární filtr, 10. Stáčení a prodej piva : 10.1 *Myčka a plnička KEG sudů, 10.2 *Distribuce a prodej piva v obalech 10.3 *Výčep.
Schéma pivovaru BREWORX LITE ME OF (s otevřeným hlavním kvašením):
1. Varna : 1.1 Varna: mladinová pánev (MP), 1.2 Varna: kombi tank – zásobník horké vody (bojler) / vířivá káď, 2. Kvašení : 2.1 Otevřené kvasné kádě, 2.2 Zrací (ležácké) tanky 2.3 Servisní (přetlačné) tanky, 3.1 Vyvíječ páry, 4. Chlazení : 4.1 Glykolová chladicí jednotka, 4.2 Deskový výměník pro chlazení mladiny / výrobu horké vody, 6. Sanitace : 6.1 Mobilní CIP čerpadlo, 6.2 *CIP stanice, 7. Výroba technických plynů : 7.1 Kompresor, 7.2 Vyvíječ dusíku N2 / tlakové láhve s CO2 , 8. Kvasničné hospodářství : 8.1 Zásobník kvasnic, 8.2 *Propagační stanice pro pěstování kmenů kvasnic, 9. Filtrace piva : 9.1 *Primární a sekundární filtr, 10. Stáčení a prodej piva : 10.1 *Myčka a plnička KEG sudů, 10.2 *Distribuce a prodej piva v obalech 10.3 *Výčep.
Schéma pivovaru BREWORX LITE ME OCF (s otevřeným i zakrytým hlavním kvašením):
1. Varna : 1.1 Varna: rmuto-mladinová-vystírací pánev (RMVP), 1.2 Varna: kombi tank – zásobník horké vody / vířivá káď, 2. Kvašení : 2.1 Otevřené kvasné kádě, 2.2. Kvasné cylindrokónické tanky, 2.3 Zrací (ležácké) tanky 2.4 Servisní (přetlačné) tanky, 3. Vyvíječ páry, 4. Chlazení : 4.1 Glykolová chladicí jednotka, 6. Sanitace : 6.1 Mobilní CIP čerpadlo, 6.2 *CIP stanice, 7. Výroba technických plynů : 7.1 Kompresor, 7.2 Vyvíječ dusíku N2 / tlakové láhve s CO2 , 8. Kvasničné hospodářství : 8.1 Zásobník kvasnic, 8.2 *Propagační stanice pro pěstování kmenů kvasnic, 9. Filtrace piva : 9.1 *Primární a sekundární filtr, 10. Stáčení a prodej piva : 10.1 *Myčka a plnička KEG sudů, 10.2 *Distribuce a prodej piva v obalech 10.3 *Výčep.
ŘÍDICÍ SYSTÉM PIVOVARU
A) Ovládací systém – úroveň MC – ruční ovládání (manual control)
Manuálně řízená varna, jednoduchý tlačítkový ovládací panel se základními ovládacími a měřicími prvky. Manuálně jsou nastavovány potrubní cesty, zapínány motory a čerpadla, teploty a časy hlídá sládek.
B) Ovládací systém – úroveň CC – centrální ovládání (central control)
Centrálně-manuálně řízená varna s podporou PLC s většinou operací ovládaných z centrálního ovládacího panelu s ovládacími a měřicími prvky. Ovládací panel je řešený dotykovým displejem anebo mechanickými spínači a regulátory – z něj jsou centrálně řízeny motory, ohřev a nastavovány cesty.
C) Ovládací systém – úroveň SA – poloautomatické řízení (semi-automatic control)
Poloautomaticky řízená varna s podporou počítače s většinou operací ovládaných počítačem – dle programu zadaného z centrálního ovládacího panelu. Ovládací panel je řešený dotykovým displejem . Sládek vybere recepturu a spustí program, který sám řídí výrobní proces. Sládek jej kontroluje a provádí laboratorní testy, ošetřuje nestandardní stavy a zajišťuje přípravu surovin a varny pro proces.