Kód služby : CPL-3D
Kurz : Teorie a praxe výroby cideru – 3 dny CZ/SK (série přednášek a praktických ukázek)
3-denní kurz výroby cideru pro cidermakery a budoucí provozovatele linek pro výrobu cideru s bohatým teoretickým výkladem a 2 dny praktických ukázek v cidérce.
Jazyk přednášejících : česky nebo slovensky / anglicky
Doba trvání kurzu : 3 dny = 8 hodin teoretického výkladu + 2x 8 hodin praktických ukázek u vyrobní linky cideru výkladu na místě a odskoušení si jednotlivých částí výroby cideru v provozu.
Maxim. počet účastníků : 5
Termín konání kurzu : po dohodě.
Komu je kurz určen :
- zájemcům o amatérskou i profesionální výrobu cideru
- budoucím majitelům, cidermanům a pomocným pracovníkům cidérek
- provozovatelům restaurací a vináren, plánujícím výrobu vlastního cideru
- odborné veřejnosti
Výuku vede zkušený profesionální odborník na cider a jeho výrobu, který je členem mezinárodní komise degustátorů, posuzujících každoročně kvalitu cideru stovek producentů v zemích, které jsou historickou domovinou tohoto nápoje – Španělsko, Francie, Skandinávie …
Obsahová náplň kurzu:
I. den – teorie výroby cideru
- Úvod – historie ovocnářství, výroby moštu a cideru. 5 nejpoužívanějších způsobů výroby cideru.
- Suroviny – Základní suroviny, aditiva a surogaty – moderní ovocnářství. Varianty surovin, jejich skladování, zpracování surovin, mošty a koncentráty, jablka, jiné ovoce, zdroje a nákup vhodných odrůd, tvorba vlastních zdrojů surovin – sady, konzervanty, úpravy produktů, konzervace.
- Kvasný proces – Kvasnice, mikrobiologie, chemie kvasného procesu, postup výroby cideru.
- Výroba cideru – Dovoz, skladování, třídění ovoce, mytí ovoce, šrotování ovoce, lisování ovoce, zakvášení moštu. Primární zpracování : čiření a kondiciování moštu. Sekundární zpracování : blending, míchání moštu, stáčení a filtrace, odstředění, obaly, skladování, distribuce.
- Servírování – Barista, výčep, senzorika produktu, organoleptika produktu.
- Sanitace – Hygiena výrobního zařízení a výrobního provozu, HACCP, EIA, legislativa, daně, administrativa, metrologie, kontroling
- Pozicioning – Marketing mix, segmentace trhu, cenotvorba, budování značky, corporate identity, SWOT analýza.
- Finance – Náklady a příjmy při výrobě a prodeji cideru, finanční plán, optimalizace výrobního procesu.
- Ostatní – Triky, speciální produkty, nejčastější chyby, synergický efekt zpracování suroviny, druhy technologií atd.
II. – III. den – praktické ukázky výroby cideru v provozu*
- Praktické ukázky teoreticky probraných znalostí.
- Výklad a předvedení jednotlivých kroků při výrobě cideru.
- Diskuze a konzultace konkrétních odborných a obecných dotazů.
* Poznámka : Praktická část výuky je podmíněná souhlasem provozovatele výrobní linky s účastí ve výrobním procesu. V případě nesouhlasu provozovatele budou obsah kurzu i jeho cena zredukovány na pouze teoretickou část (jako v kurzu CPL-1D).
Cena služby :
- ČR nebo SR (český nebo slovenský jazyk)…… školení : 50.000 Kč + DPH (60.500 Kč vč.DPH) + účastník : 1000 Kč bez DPH (1210 Kč vč. DPH) za každého účastníka. Například : 5 účastníků … cena 55000 Kč + DPH celkem.
- Zahraničí (anglický jazyk) ……………….. školení : 2500 Eur + účastník : 200 Eur (+ VAT ) za každého účastníka + náklady na dopravu školitele, ubytování a stravu. Například : 5 účastníků … cena 3500 Eur + VAT celkem + doprava, ubytování a strava.